Vyöarvojen korotukset suoritetaan vyökokeissa eli graduoinneissa. Oppilas- eli kyu-asteita suoritetaan seuragraduoinneissa, joita järjestetään Lappeenrannassa tarpeen mukaan. Dan-suoritukset vastaanotetaan Suomen Judoliiton vyökoekomission järjestämissä liittograduoinneissa. Ohjeet dan-kokeeseen hakemisesta löytyvät Judoliiton sivuilta.
Uusi vyöarvo astuu voimaan kun vyökoe on suoritettu. Kyu-asteissa järjestävä seura toimittaa Judoliittoon ilmoituksen vyöarvokorotuksista.
Vuosittain järjestetään seuraavat vyökokeet:
- Kurssigraduointi: keltaisen vyön koe
- Seuragraduointi: oranssin, vihreän, sinisen ja ruskean vyön koe
- Liittograduointi: mustan (1 dan) vyön koe ja ylemmät danit
Seuran järjestämään vyökokeeseen pääsy tapahtuu seuraavasti:
Nuorten ryhmissä vetäjä katsoo yleensä kaikille yhteisen vyökoeajan ja ilmoittaa siitä erikseen. Aikuisille vyökoeajat sovitaan erikseen. Kun valmistaudut vyökokeisiin, alla olevasta ohjeistuksesta on varmasti apua:
- Ota judopassi mukaasi ja kysy lupaa vyökokeeseen omalta opettajaltasi/valmentajaltasi. (Poislukien ensimmäinen natsakoe jonka suoritettuasi saat judopassin)
- Katsokaa yhdessä ryhmäsi vetäjän kanssa, mitä vaatimuksia sisältyy seuraavaan vyöhön:
- mitä vyökoevaatimuksia seuraavaan vyöhön sisältyy?
- osaatko kaikki vaadittavat tekniikat?
- oletko harjoitellut riittävästi ja onko ns. väliaika edelliseen vyöhön riittävä?
- onko tummemmissa (vihreä, sininen, ruskea, musta) vyöasteissa mahdolliset kilpailupisteet ja/tai toimiminen ohjaajana täyttyneet?
- Tämän jälkeen oma vetäjäsi voi antaa luvan mennä vyökokeeseen
- Luvan saatuasi, pyydä omaa vetäjääsi ilmoittamaan asiasta seuran graduoitsijoille noin yksi kuukausi ennen vyökoetta.
- Vyö- ja natsakokeeseen on ehdottomasti otettava judopassi mukaan. Ilman judopassia ei kokeisiin voi osallistua.
- Ennen koetta on täytettävä graduointilomake.
- Graduointimaksu tulee olla maksettuna Judoseura Kamizan tilille IBAN: FI89 5620 6010 0008 48, maksukuitti mukaan. Natsakokeet eivät maksa mitään.
- Sekä vyö- että natsakokeissa kiinnitetään huomiota tekniikan lisäksi dojokäytökseen ja judosanaston osaamiseen.
- Käy vielä hyvissä ajoin ennen vyökoetta tekniikkavaatimukset läpi ja tutki oman ryhmäsi vetäjän kanssa missä on vielä korjattavaa.
- Dojokäyttäytymiseen sisältyy myös hygieniaan, turvallisuuteen ja varustukseen liittyviä asioita. Kynsien pitää olla siististi leikatut ja pitkät hiukset sidottu.
- Puku pitää olla puhdas, se pitää osata pukea oikein päin (takin vasen puoli oikean päällä) ja vyön solmu on osattava tehdä oikein. Vyökokeessa käytetään valkoista pukua.
- Vyö- ja natsakokeisiin on syytä valmistautua huolella. Uuden vyön tai natsan saaminen on aina hieno juttu ja innostaa harjoittelemaan entistä enemmän aina seuraavan ja seuraavan vyöarvon saamiseksi.
- Mikäli jokin tekniikka, judosana tai muu asia on jäänyt harjoituksissa vähän hämäräksi, kannattaa ehdottomasti kysellä treenien vetäjiltä, ettei vyö jää pikkuasioiden takia saamatta.
- Katso judopassista jo valmiiksi, mitä asioita kokeessa tullaan mahdollisesti kysymään ja kertaa niitä mielessäsi.
- Valmistaudu huolellisesti, vyökoe on myös oppimistilaisuus
Lomakkeet löydät linkkisivultamme.