Valikko Sulje

Kehittyminen judossa

Judo sopii kaikenikäisille harrastajille ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Junnut voivat aloittaa judon jo ennen kouluikää esimerkiksi osallistumalla muksujudoon yhdessä vanhemman kanssa.

Kilpailuihin tähtääville junioreille, judon urapolku voidaan tiivistää neljään eri vaiheeseen:

  1. Perustaitojen hankinta: tyypillisesti kahteentoista ikävuoteen asti kestävä jakso, jossa hankitaan kestävä taitopohja judon perustekniikoihin kuten ukemi, heitot, sidonnat, asennot ja liikkuminen. Harjoittelu tapahtuu leikin varjolla.
  2. Perustan rakentaminen: Noin viiteentoista ikävuoteen asti kestävä jakso, jossa totutellaan säännölliseen, monipuoliseen harjoitteluun ja hankitaan monipuolinen lajituntemus, kuten tasapaino, suunnat, otteet, tekniikka, tokui-wasa. Tässä vaiheessa myös usein judosta tulee harrastajan päälaji. Harjoittelussa pyritään monipuolisuuteen.
  3. Kapasiteetin kehittäminen: Täysi-ikäisyyden kynnyksellä noin 21 ikävuoteen asti muuttaa harjoittelua enemmän tavoitteelliseksi. Kehitetään judokan fyysistä kapasiteettia henkilökohtaisen harjoitusohjelman avulla, kehitetään ottelutaitoja ja taktiikkaa sekä lisätään voimaharjoittelua sekä ottelutaitojen hiomista. Myös henkisen kapasiteetin kehittäminen on tärkeää: opetellaan voittamaan oman judon kautta.
  4. Kapasiteetin maksimointi: Viimeisenä vaiheena kilpajudokan urapolulla on tuloksen tekeminen. Täysi-ikäisenä pyritään maksimoimaan omat vahvuudet sekä parantamaan heikompia osa-alueita. Harjoittelun rytmitystä hienosäädetään ja analysoidaan oman judon painopistealueita. Tavoitteena virittää judoka huippukuntoon ja kisamenestykseen.

Tarkemman Judokan urapolun löydät linkkisivultamme.

Olitpa nuori tai vanha tai halusitpa kilpajudokaksi tai et, judo on erinomainen laji kehittämään tasapainoa, koordinaatiota, voimaa sekä älyä.