Kilpailtaessa saadaan parhaiten selville toimivatko harjoitellut tekniikat ja itsehillintä myös tositilanteessa. Judo-ottelussa pyrkimyksenä on heittää vastustaja selälleen mahdollisimman suurella voimalla. Täydellisesti onnistunut heitto päättää ottelun ipponiin. Ottelun voi ratkaista myös kuristamalla tai tekemällä käsilukon, jolloin vastustaja antautuu. Jalkalukot on kielletty otteluissa kokonaan. Suomessa kuristukset ja käsilukot ovat kielletty alle 16 vuotiaiden otteluissa. Myös 20 sekuntia kestänyt hallintaote matossa eli sidonta tuo voiton. Lyhemmän aikaa kestäneet sidonnat ja osittain onnistuneet heitot tuovat pisteitä, joilla ottelu ratkaistaan ellei kumpikaan ottelijoista suorita ipponia.
Mattojudossa ja katassa järjestetään myös kilpailuja. Katakilpailuissa esitellään parin kanssa muodollisia liikesarjoja, jotka arvostellaan. Joissakin katoissa esitetään lyöntejä, potkuja ja polvilukkoja.
Judossa ottelijat jaetaan painon, iän ja sukupuolen mukaan eri sarjoihin, jotta ottelijat saisivat sopivia haasteita kehittyäkseen ja otteluista tulisi mielenkiintoisia. Sarjoja järjestetään myös taitotason eli vyöarvojen mukaan. Arvokisoissa on määritelty alin sallittu vyöarvo, myös aloittelijoille ja alemmille vöille järjestetään joitakin omia kilpailuja. Kilpajudoka voi asettaa tavoitteensa aina olympiamitaleille saakka. Mestarilta vaaditaan hyvää tekniikkaa, fysiikkaa ja henkistä kanttia.
Ikäluokka määritellään syntymävuoden mukaan, kuukaudella ja päivämäärällä ei ole merkitystä, esim. kilpailija, joka on syntynyt 12.11., siirtyy U11-junioreista U13-junioreihin sen vuoden ensimmäisenä päivänä, jona hän täyttää 11 vuotta.
Painoluokka tarkoittaa kilpailijan suurinta sallittua painoa tai raskaimman sarjan pienintä mahdollista painoa, esim. painoluokassa -52 kg otteleva saa painaa enintään 52 kg 10 gramman tarkkuudella ja painoluokassa +63 kg, ottelijan tulee painaa enemmän kuin 63 kg ja painolle ei ole asetettu ylärajaa.
Lyhennykset: esim. U11-27 tarkoittaa Alle 11 vuotiaiden alle 27-kiloisten sarjaa.
Painoluokka ilmoitetaan itse kilpailuihin ilmoittautuessa, mutta kilpailijan paino on hyvä tarkistaa luotettavalla vaa’alla, kuten Lappeenrannan urheilutalon nyrkkeilysalin vaaka. Kotivaa’at saattavat heittää jopa useita satoja grammoja.
Kilpailupaikalla järjestetään virallinen punnitus: kilpailujen toimitsija punnitsee ottelijan kilpailujen virallisessa vaa’assa. Punnitusta valvoo judotuomari. Naiset ja tytöt punnitaan naisten pukuhuoneessa ja miehet ja pojat miesten pukuhuoneessa. Vaakaan kannattaa mennä mahdollisimman vähissä vaatteissa, esim. alusvaatteissa. Punnituksen alkamis- ja päättymisaika on ilmoitettu kilpailukutsussa. Punnituksesta myöhästyneitä ei oteta mukaan kilpailuihin. Jos kilpailijan ei mahdu siihen painoluokkaan, johon hän on ilmoittautunut, hänet voidaan yleensä siirtää seuraavaan suurempaan painoluokkaan. Ns. arvokisoissa eli suomenmestaruus- ja kansainvälisissä kisoissa ylipainoinen kilpailija ei voi siirtyä suurempaan painoluokkaan eikä pääse ottelemaan.
Miten ottelijat erotetaan toisistaan eli judopuvun värit ja otteluvyöt
Aikuiset sekä U21- ja U18-nuoret:
Ns. arvokilpailut: Sinistä ja valkoista judogia ottelijoiden tunnistamiseksi käytetään ottelutunnuksena miesten ja naisten SM-kilpailuissa, joukkue SM-kilpailuissa, U18 ja U21 SM-kilpailuissa, aikuisten Finnish Openissa ja U21 ja U18-nuorten Samurai Cupissa. Ottelukaaviossa ja kilpailukuulutuksissa ensin mainittu käyttää valkoista ja jälkimmäinen sinistä judogia. Näiden kilpailujen kutsussa kerrotaan, että ottelijan pitää ottaa mukaan sekä valkoinen että sininen judogi.
Katakilpailut: Valkoinen judogi.
Muut kilpailut: Muissa kuin edellä mainituissa kilpailuissa voidaan ottelijan tunnistamiseen käyttää ottelijan oman vyön lisäksi joko punaista tai valkoista otteluvyötä (ns. ottelunauhaa). Otteluvyö on judovyön levyinen ja ulottuu kerran ottelijan ympärille. Ottelukaaviossa ja kilpailukuulutuksissa ensin mainittu käyttää valkoista ja jälkimmäinen punaista otteluvyötä, kumpikin ottelija käyttää valkoista judogia. Se ottelija, jolle on määrätty punainen otteluvyö, voi halutessaan käyttää sinistä judogia, ellei kilpailujen säännöissä ole kielletty sinisiä judogeja. Jos ottelija käyttää sinistä judogia, otteluvöitä ei käytetä. Ottelija, jolle on määrätty valkoinen otteluvyö, ei saa käyttää sinistä judogia.
U15- U13- ja U11, kaikki kilpailut:
U15-, U13- ja U11 sarjoissa käytetään pelkästään otteluvyötä, joka ulottuu kaksi kertaa ottelijan ympärille. U15-, U13- ja U11-ikäluokissassa ei sinistä judogia saa käyttää ottelutunnuksena. Kaikki ottelevat siis valkoisessa judogissa ja pelkässä otteluvyössä, ottelukaaviossa ja kuulutuksissa ensin mainuttu käyttää valkoista otteluvyötä ja jälkimmäinen punaistasta. Oma vyö otetaan mukaan kilpailupaikalle, sitä käytetään lämmittelyssä, otteluiden välissä ja palkintojen jaossa judogin kanssa, ottelun ajaksi se jätetään tatamin laidalle.
Lisäohjeita Judogin käytöstä ja väristä muissa tilanteissa:
Valkoinen on judogin perinteinen väri. Vyökokeessa on hyvä käyttää valkoista judogia, mustan vyön kokeessa Suomen Dan-kollegio hyväksyy vain valkoisen judogin. Katakilpailujen säännöissä hyväksytään vain valkoinen judogi. Toisen seuran salilla vieraillessa valkoinen judogi on varma valinta, sinistä voidaan pitää epäkunnioittavana. Perinteisellä Kodokanin salilla käytetään vain valkoista pukua. Sinistä pukua voi käyttää harjoituksissa ja leireillä vaihtopukuna.
Perustelut sinisten judogien kieltämiselle U15-junioreiden ja nuorempien kilpailuissa löytyivät esim. judotuomarien keskustelusta judoliiton sivuilta:
Sinisen judogin kiellon perustana on lapsijudon liikavarustelun estäminen. Pelkästään valkoisella puvulla kun pärjää pitkälle. Vaarana on vanhempiin kohdistuva: ”Koska treeni-kaverillakin on sininen, niin minullekin se pitää ostaa” vaatimus. Sinistä judopukua tarvitaan ensimmäisen kerran vasta U18-junnujen SM:issä.
Judogi puetaan päälle pukuhuoneessa ennen kilpailuja tai harjoituksia. Jos haluaa pukea judogin jo kotona, sen päälle on hyvä laittaa tuulipuku tai verkkarit suojaamaan judogia ja tatamia likaantumiselta.
Perinteiden mukaan judogin kanssa ei käytetä hattua tai mitään muuta päähinettä, ei tupakoida eikä syödä purukumia.
Mitä mukaan kisareissulle
- Judopassi
- Maksukuitti, Suomisport sovellus helpottaa myös
- Valkoinen judogi + oma judovyö
- Tytöille ja naisille valkoinen T-paita
- Mahdollisesti kisavyöt valkoinen ja punainen
- Juomapullo
- Peseytymisvälineet ja pyyhe
- Zorit tai sisätossut
- Kamizan huppari tai edustusasu
- Evästä ja hieman rahaa, kisapäivän pituutta ei tiedä etukäteen
- Mahdolliset omat lääkkeet ja erikoisruokavalio
- Sininen judogi vain niissä arvokilpailuissa, joissa se on mainittu kisakutsussa eli U18-, U21-nuorten ja aikuisten SM-kisat, kansainväliset kisat
Lisäksi voi ottaa mukaan lämpimät sukat ja college-paidan.