Valikko Sulje

Vyöjärjestelmä

Kamizan karatessa käytetään samaa vyöjärjestelmää kuin useissa muissakin tyylisuunnissa: 6. kyū valkoinen, 5. kyū keltainen, 4. kyū oranssi, 3. kyū vihreä, 2. kyū sininen, 1. kyū ruskea ja musta 1. – 10. dan.

Peruskurssille tultaessa ja harrastuksen alussa käytetään valkoista vyötä. Keltainen on ensimmäinen suoritettava vyöaste, ja vyökoe järjestetään yleensä peruskurssin päätteeksi.

Värivyöt suoritetaan seuragraduointina, ja vyöt myönnetään oman seuran pääohjaajan myöntämänä. Mustat vyöt 1. – 5. dan myöntää Shorinjiryu Choroukai -yhidstyksen pääopettaja Lasse Jääskeläinen (7. dan) ja ylemmät vyöt yhdistyksen dan-kollegio.

Vyöarvot tulivat karateen sattumalta. Judon kehittäjä Jigoro Kano kutsui vuonna 1936 Okinawalta karatemestareita Japanin pääsaarelle esittelemään lajia. Koska Japanissa kuului olla jonkinlainen hierarkia myös kamppailulajeissa, ottivat mestarit käyttöönsä vastaavan vyöarvojärjestelmän. Lisäksi samalla otettiin käyttöön ensimmäiset tyylisuuntien nimet.

Vyöjärjestys vaihtelee tyylisuunnittain. Tämän vuoksi eri tyylisuunnissa saavutetut vyöarvot eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Kamizassa käytössä olevat vyökoevaatimukset on kuitenkin laadittu siten, että taitotaso vastaa muiden tyylisuuntien vyöasteita ja on vertailukelpoinen niiden kanssa.

Seuran lähtökohta vöiden myöntämiseen on se, että vyöarvon korottaminen edellyttää harjoittelua ja vyökokeeseen vaadittavien tekniikoiden hallintaa. Kuitenkin tärkein hyöty karatevyöstä on se, että harrastajan harjoitusasu pysyy kiinni.