Valikko Sulje

Kamizan historiaa

Judon harrastaminen Lappeenrannassa alkoi varuskunnassa, jossa ensimmäisen uteliaat harjoittelivat judoa. Judoseura Kamiza r.y. perustettiin v. 1972. Perustamisasiakirjan ovat allekirjoittaneet ensimmäinen puheenjohtaja Kimmo Karjalainen sekä Jorma Hyppänen, Hannu Jauho ja Ismo Putkonen. Muita alkuvaiheen toimijoita olivat mm. Kyllikki Nokelainen sihteerinä, Esa Teräväinen, Eero Laitinen, Timo Laitinen, Jukka Vepsäläinen, Esko Huttunen ja Hannu Karvinen. Apuvalmentajina toimivat vuonna 1973 mm. Jouni Karhu, Juha Kajander, Ari Tikka, Timo Eklund ja Heimo Vainikka. Seuran 1. kunniajäseneksi nimitettiin Meidokanin Risto Saarela.

Judoa tutkittiin innokkaasti Max Jensenin kirjasta ja aluksi oppia saatiin paljon naapuriseura Imatran Sukoshista mm. Ossi Sairaselta, Hannu Hyppöseltä, Kalervo Puuskalta ja Kari Kattaiselta sekä japanilaiselta Tetsuju Satolta, joka työskenteli tuolloin Valkon kuvaputkitehtaalla ja toi Etelä-Karjalaan tuulahduksen lajin kotimaasta.

Ensimmäinen Dojo sijaitsi Lappeenrannan varuskunnassa, sen jälkeen harjoiteltiin Lappeenrannan yhteiskoulun tiloissa Ratakadulla, alkuveryttelynä ja loppuvenyttelynä oli joka kerta ohjelmassa tatamien kanto. Vuonna 1975 päästiin Linnoituksen urheilutaloon ja harjoitteluolosuhteet paranivat huomattavasti, vaikkakin ne olivat karut nykyisiin verrattuna. Kesällä Dojo oli mukavan viileä, mutta talvella tatamin pinnassa oli pakkasta. Judoa harjoiteltiin villasukat jalassa ja pipo päässä. Toinen tatami sijaitsi Kourulan liikuntahallin pommisuojassa vuodesta 1981 aina 1990-luvulle.

Lappeenrannan urheilutalo valmistui syksyllä 1983 ja Kamiza sai uuden hienon Dojon, jonka saliaikaa jaetaan monien muiden lajien kanssa. Nykyinen joustotatami rakennettiin 2007.

Heinäkuussa 2018 toimintamme siirtyi väistötiloihin Urheilutalon remontista johtuen ja kausi 2018 – 2019 treenattiin Family Centerillä. Kesällä 2019 Kamiza muutti takaisin urheilutalolle ja toiminta jatkuu tutuissa tiloissa.

Kamizan 10-vuotishistoriikki, Verna Huoso 1973.

Vanhoja lehtileikkeitä