Valikko Sulje

Kimmo Karjalainen in memoriam

Lappeenrannan Kamizan perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja Kimmo Karjalainen (1.kyu) menehtyi kesäkuun 27. päivänä 77-vuotiaana.

Kimmo oli judon lähettiläs ja uranuurtaja Lappeenrannassa. Ensimmäinen dojo sijaitsi varuskunnan alueella – kuinkas muuten, olihan Kimmo puolustusvoimien kantahenkilökuntaa. Hän opetti siellä judotekniikoita myös varusmiehille ja työkavereille. Tokui waza oli ashi-barai, jolla tuli sittemmin ipponeita judokisoissa.

Karjalainen oli vuonna 1972 perustetun Kamizan ensimmäinen puheenjohtaja. Kolme vuotta myöhemmin seuralle järjestyi treenitila Linnoituksen ”urheilutalosta”. Tatami ei ollut suuren suuri, ja lautaseinien raoista tuli välillä ihan oikeasti lunta tupaan.

Kamiza kasvoi ja Kimmo teki paljon yhteistyötä jo aiemmin perustetun Imatran Sukoshin kanssa. Harjoitteluolosuhteet paranivat Kamizan saatua nykyaikaiset tilat Lappeenrannan uudesta urheilutalosta. Kimmo oli siirtynyt seuran taustavaikuttajaksi. Terveysongelmien kuten jalkavaivojen takia häntä nähtiin yhä harvemmin tatamilla.

Kimmo Karjalainen oli lajin tinkimätön kannattaja. Hän järjesti vanhojen judokumppaneidensa kanssa säännöllisiä kokoontumisia, joista viimeisin oli toukokuun lopussa.

Eläkkeelle Kimmo jäi sotilasmestarin arvoisena. Maanpuolustustyö oli hänelle tärkeää ja yhteydet säilyivät kokoontumisissa sen puitteissa.

Kimmo Karjaisen maallinen matka sai päätöksensä Lepoharjun kappelissa mieliinpainuvassa hartaassa tilaisuudessa, missä samaan aikaan siunattiin hänen entinen puolisonsa. Riitta oli menehtynyt pari viikkoa aiemmin. Ystävyys heillä säilyi loppuun asti. Läheisten lisäksi saattamassa oli judokoita ja maanpuolustusväkeä.

Risto Paronen, Kimmon ystävä