Valikko Sulje

Joonas Haikulainen Etelä-Karjalan urheiluakatemian Top Teamiin

Kamizan judoka Joonas Haikulainen on valittu Etelä-Karjalan urheiluakatemian Top Teamiin. Top Teamin tavoitteena on tukea teamiin urheilijoiden matkaa kohti lajinsa valtakunnallista ja kansainvälistä kärkeä. Joonas on yksi neljästä Top Teamiin valitusta eteläkarjalaisesta nuoresta.

Sekä Joonas että hänen valmentajansa Jukka Lempiäinen suhtautuvat Top Teamin tuomiin mahdollisuuksiin innostuneesti. Top Teamin myötä on saatavissa esimerkiksi asiantuntijapalveluita, jotka puolestaan vievät nuorta urheilijaa kohti tavoitetta. Lempiäinen kertoo, että ensimmäiseksi aletaan hyödyntää testauspalveluita. Joonaksen voimantuottoa testataan, minkä jälkeen voimaharjoittelu saadaan optimoitua. Haussa on myös fysioterapeutti, joka kartoittaisi lihastasapainoa ja laatisi mallinnuksen, jonka avulla voitaisiin ehkäistä loukkaantumisia. Myös valmentajalle Top Teamista ja ylipäätään urheiluakatemiasta on hyötyä, koska sen tuella voi täydentää omaa osaamistaan.

Top Team on osa urheiluakatemian toimintaa. Urheiluakatemia on puolestaan valtakunnallinen järjestö, joka on jaettu maakunnallisiin alueisiin. Sen keskeisenä tavoitteena on helpottaa koulun ja urheilun yhteensovittamista.  Lukiolaisena Joonas on voinut käydä koulupäivän aikana aamuharjoituksissa kolmesti viikossa, mikä mahdollistaa kahdet treenit päivässä sekä niiden välille riittävän palautumisen. Lisäksi harjoitukset voi liittää osaksi omaa opinto-ohjelmaa, eli oman lajin harjoittelu luetaan mukaan kurssisuorituksiin. Aamuharjoitukset ovat yleensä oman valmentajan suunnittelemia, mutta myös urheiluakatemian yhteisharjoitukset ovat mahdollisia, jolloin näkökulmana voi olla esimerkiksi psyykkinen valmennus.

Kouluissa tiedotetaan mahdollisuudesta hakeutua urheiluakatemiaan, ja hakuaikojen tullen nuorten ja heidän vanhempiensa kannattaa olla hereillä ja keskustella asiasta. Opintojen ja vaativan harrastuksen yhteensovittaminen on haasteellista, ja siksi tavoitteellinen nuori ansaitsee kaiken mahdollisen tuen.